11 işçinin yanarak can verdiği bir olayda yakınlarının karşısına çıkma cesaretleri yok!

WhatsApp Image 2019-05-18 at 12.25.28

 

11 Mart 2012’de Esenyurt Marmara Park AVM inşaatında çalışan işçilerin barınmak zorunda bırakıldıkları naylon çadırlarda çıkan yangında 11 işçi yanarak hayatını kaybetti. İş cinayetinde hayatını kaybeden işçilerin ailelerinin hukukçularıyla birlikte yedi yıldır takip ettikleri davada Yargıtay bozma kararından sonraki 5. duruşması bugün (17 Mayıs 2019 Cuma) Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Yeni bir bilirkişi heyetinin oluşturulması ve bilirkişi raporu hazırlanması için duruşma 22 Kasım 2019’a ertelendi.

 

Kayı İnşaat yetkilileri mahkeme huzurunda ifade vermedi

 

Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 10 Ocak 2019 tarihli duruşmada sanıkların bir kısmı hakkında işçi ailelerinin hukukçuları suç duyurusunda bulundu. Büyükçekmece Cumhuriyet Savcılığı’nca verilen Ek Kovuşturmaya Yer Olmadığına dair kararı Bakırköy 6. Sulh Ceza Mahkemesi kaldırdı. Karardan sonra dosyaya eklenen sanıkların mahkeme huzuruna çıkarılmasının beklendiği duruşmada Kayı İnşaat yetkilileri mahkeme huzurunda ifade vermediler. İstanbul’da ikamet etmelerine rağmen talimatla başka şehirlerde ifade verdiler. Bugün görülen duruşmaya yetişmesi için mahkeme gününden önce ifade veren sanıkların, mahkeme huzurunda ifade vememelerini iş cinayetinde hayatını kaybeden işçilerin avukatlarından Gökhan Küçük eleştirdi. Bu durumun ceza yargılamasındaki yüzyüzelik ve doğrudanlık ilkesine aykırı olduğunu, adil yargılanmanın gerçekleşmesinin engellendiğini anlattı.

 

Sözleşmede imzası var, yetkisi yok!

 

Miratek Firması yetkililerinden Cemal Birol Meral mahkemede verdiği ifadede, iş güvenliği uzmanı değil, danışman olduğunu, müşteri ilişkilerinden sorumlu olduğunu, inşaat işleyişiyle, denetlemeyle ilgili görevi olmadığını anlattı. Kayı İnşaat ile Miratek arasındaki iş sağlığı ve güvenliği hizmet sözleşmesinde imzasının olduğunu, yetkili olmadığını, toplantıların tamamına katıldığını söyledi. Hayatını kaybeden işçilerin avukatlarından Gökhan Küçük iş sağlığı toplantılarında yangının çıkacağının belli olduğunu, önlemi kimin alması gerektiğini sorunca, Meral, Kayı İnşaat cevabını verdi.

 

İş güvenliği uzmanı ve iş hukuku uzmanının da bulunduğu bir bilirkişi heyeti oluşturularak yeni bir bilirkişi raporu alınması için duruşma 22 Kasım 2019 saat 14:00’e ertelendi.

 

Kayı İnşaat yetkilileri mahkeme huzurundan kaçtılar

 

Duruşmadan sonra Adalet Arayan İşçi Aileleri ve ailelerin hukukçuları adliye önünde basın açıklaması yaptı. Ailelerin hukukçularından Gökhan Küçük, “Sekizinci yılına girdik, fakat ilerlememiz biraz zor oluyor. Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Kayı İnşaat ve Miratek yetkilileri hakkında mahkemeye dedi ki: ‘Suç duyurusunda bulun. Dava açılmasını sağla. Sanıkları yargıla.’ Yargıtay karar vermişken bile bu aşamaya gelebilmek için iki yıldır uğraşıyoruz. Marmara Park AVM inşaatını yapan ana yüklenici Kayı İnşaat yetkilileri Coşkun Yılmaz, Orhun Kartal, Ahmet Şakarcan ve Vehbi Ergin Öztürk mahkeme huzuruna gelmediler. Daha önce yaptıkları gibi mahkeme huzurundan kaçtılar. Dediler ki [İstanbul’da ikamet etmelerine rağmen] ‘Biz Bodrum’da ikamet ediyoruz. Biz Zonguldak’ta ikamet ediyoruz.’ Tabii bütün bunlar 11 işçinin yanarak can verdiği bir olayda yakınlarının karşısına çıkma cesaretlerinin olmaması” dedi.