25. Vicdan ve Adalet Nöbeti Galatasaray’da

İSTANBUL- İş cinayetlerinde yakınlarını kaybeden aileler, 25.kez Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelerek bir kez daha adalet istedi.

“Ey hakimler, savcılar, bilirkişiler. Adil, vicdanlı ve cesur olun” yazılı pankart açan aileler, yitirdikleri yakınlarının fotoğraflarını taşıdı. Adalet Arayan İşçi Aileleri adına bu haftanın açıklamasını okuyan İdris Çabuk, İSİG raporuna göre, 2013 yılında en az bin 233 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini hatırlattı. Ölen işçiler için rahmet, ailelere sabır dileyen Çabuk, “Biz aileler, geride kalanlar için adalet arayışımıza davalarımızı takip ederek, nöbetimizi tutarak bir daha olmasın diye mücadeleye ve umut etmeye devam ediyoruz” dedi.

İŞ CİNAYETLERİ AZALMIYOR ARTIYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın “Daha önce 100 işçiden 17 işçi hayatını kaybederken, şimdi 100 işçiden 7’si hayatını kaybediyor. İş kazalarındaki ölümler azaldı ama bunu yeterli bulmuyoruz” dediğini hatırlatan Çabuk, şöyle devam etti: “Gerçekten varolan yasalar uygulanmış, denetimler sıkılaşmış, şirketler tercihlerini kardan değil candan yana kullanıp önlemlerini arttırmış, ihmaller ve taşeronlaşma azalmış olsaydı da Çalışma veSosyal Güvenlik Bakanı’nın söyledikleri doğru olsaydı.” Çabuk, ancak rakamların Bakan’ın söylediklerinin tersini gösterdiğini belirterek, 2013 yılında 2012’ye göre 355 daha fazla işçinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

İş cinayeti davalarında son bir aydaki gelişmeleri aktaran Çabuk, Selin Erdem davasında Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını bildirdi. Çabuk, aynı zamanda Davutpaşa davasının 16.duruşmasının 20 Ocak’ta, Marmarapark AVM davasının 10. duruşmasının 30 Ocak’ta yapılacağını duyurdu.

Çabuk, konuşmasını her ayın ilk Pazar günü yaptıkları Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne destek çağrısında bulunarak sonlandırdı.

Ardından aileler, gazeteci Mirgün Cabas’ın sorularını yanıtladı.

Özel Doğa Hastanesi’nde tabela asarken yüksek gerilim hattına kapılarak hayatını kaybeden Eren Eroğlu’nun babası Erdinç Eroğlu, olayın üzerinin örtülmeye çalışıldığını söyledi. Elektrik idaresi yetkililerinin ifade verdiklerini söyledikleri halde ifadenin dosyada yer almadığını, bilirkişinin hala inceleme yapmadığını Esenyurt Belediyesi ve diğer kamu kurumlarıyla ilgili suç duyurularının hala işleme konulmadığını anlatan Eroğlu, “Biz inatla davamızın takipçisi olacağız” dedi. Eroğlu, iş cinayetlerinin ülkenin temel gündem maddelerinden olması gerekirken, Çalışma Bakanı’nın duyarsız kaldığını söyledi.

Davutpaşa patlamasında yakınını kaybeden Hakkı Güleç, davanın 6 senedir sürdüğünü söyledi. Böyle acı bir olayda sevinçler olamayacağını ancak adaletsiz bir ülkede olunduğu için ufak gelişmelere sevindiklerini belirten Güleç, yolsuzlukluk operasyonuna da değindi, emekçiler ikinci ayakkabıyı koyacak kutu bulamazken Bakan çocuklarının para sayarken elleri nasır tutmasın diye para sayma makineleri aldığını söyledi.

Mahkeme heyeti ve savcıların değiştiğine dikkat çeken Güleç, “Geç gelen adalet adalet değildir” dedi.

http://etha.com.tr/Haber/2014/01/05/emek/galatasarayda-28-adalet-nobeti/