75.Vicdan ve Adalet Nöbetine İzin Verilmedi

Adalet Arayan İşçi Aileleri ve Adalet Arayana Destek Grubu 75 aydır Taksim Galatasaray Meydanı’nda iş cinayetleri son bulsun, başka iş cinayetleri olmasın, istisnasız bütün sorumlular etkin bir şekilde yargılanıp cezalandırılsın diye nöbet tutuyorlar. Hiçbir nöbet için hiçbir yerden izin almadan 75 aydır, aynı yerde, kaybettiklerinin fotoğrafları ellerinde, iş cinayetleri ve takip ettikleri davalar hakkında kamuoyunu bilgilendiriyorlar. Emniyet güçleri Taksim Galatasaray Meydanı eylemlere kapatıldığı gerekçesiyle ailelerin 75. Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni tutmasına, basın açıklamasını okumasına izin vermedi. Aileler ve hukukçuları elden tebligatı alarak gerekli başvuruları yapacak. Adalet Arayan İşçi Aileleri ve Adalet Arayana Destek Grubu iş cinayetleri son bulana kadar her ayın ilk Pazar günü 13:00’te Taksim Galatasaray Meydanı’nda olmaya devam edeceklerini açıkladılar.

 whatsapp-image-2018-09-02-at-15-33-10

Basın Açıklaması

Basına ve Kamuoyuna

Bizler Adalet Arayan İşçi Aileleri olarak başka iş cinayetleri olmaması ve bütün sorumluların etkin bir biçimde yargılanması-cezalandırılması için başlattığımız, her ayın ilk pazar günü saat 13:00’te gerçekleştirdiğimiz VİCDAN ve ADALET nöbetinin 75. buluşması için buradayız.

Öncelikle aynı ihmallerle iş cinayetlerinde hayatlarını kaybeden işçi kardeşlerimiz başta olmak üzere, iş cinayetlerinde hayatını kaybeden kardeşlerimize rahmet, ailelerine sabır ve yaralı kardeşlerimize şifa diliyoruz.

2018’in ilk yedi ayında İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin açıkladığı verilere göre en az 1103 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği acı gerçeklik eşliğinde vicdanlı, adalet duygusunu yitirmemiş herkes bu “vahşet”i anlayarak davranmalı diyoruz.

Bu rakamlara sadece ulusal basına yansıyan iş cinayetleri dahil, meslek hastalığına yakalanarak hayatını kaybeden işçiler dahil değil.

 

Eylül ayı nöbetinde:

31 Ocak 2008’de Davutpaşa patlamasında hayatını kaybeden 20 işçinin, 10 Eylül 2010’da hayatını kaybeden BEDAŞ işçisi Erkan Keleş’in, 3 Şubat 2011’de Ostim-İvedik patlamalarında hayatını kaybeden 20 işçinin, 9 Kasım 2011’de Van’da meydana gelen 2. depremde Van Bayram Otel’de hayatını kaybeden 21 kişinin, 11 Mart 2012’de Marmara Park AVM çadır yangınında hayatını kaybeden 11 işçinin, 1 Mayıs 2012’de Arka Sıradakiler dizi setinde hayatını kaybeder Selin Erdem’in, 7 Ocak 2013’te Kozlu’da hayatını kaybeden 8 işçinin, 17 Haziran 2013’te Milas-Güllük’te hayatını kaybeden 7 işçinin, 31 Ekim 2013’te Özel Doğa Hastanesi’nde hayatını kaybeden Eren Eroğlu’nun, 13 Mayıs 2014’te Soma’da hayatını kaybeden 301 işçinin, 19 Temmuz 2015’te Gemlik Gübre Fabrikası’nda hayatını kaybeden Uğur Çavdar’ın davalarında gelinen son durum bilgisini paylaşacağız.

Adli tatilin bitmesiyle birlikte görülecek duruşmaları ve dava seyirlerini konuşacağız.

 

 

DAVUTPAŞA PATLAMASI

31 Ocak 2008’de, Davutpaşa’da meydana gelen patlama ve yangın nedeniyle 20 işçi hayatını kaybetti. 130 insanımız yaralandı. Mahkeme 6,5 yıl süren yargılamasını 14 Temmuz 2014’te tamamladı.

Mahkeme, Zeytinburnu Belediyesi Zabıta Müdürü Feruz Kutsal’ın ve Ruhsat ve Denetim Müdürü Rüstem Tekin’in 9 yıl, 2007’ye kadar İmar ve Şehircilik Müdürü olan Şevket Yıldırım’ın 5 yıl, 2007’den sonra İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ne atanan Hatice Küçükakyüz’ün 3 yıl, Başkan Danışmanı Servet Kırna’nın 5 yıl, binanın sahiplerinden Remzi Koçyiğit ve Resul Koçyiğit’in 6 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmalarına, patlamanın olduğu tarihte İstanbul Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bölge Müdürü Atakan Tanış ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’ın beraatine karar verdi.

Aileler ve vekilleri olarak verilen cezaların yetersizliği, Belediye Başkanı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik İl Müdürü hakkında verilen beraat kararını kabul etmeyerek mahkeme kararını temyiz ettik.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi 20 Ekim 2017’de karar verdi. Aileler ile vekillerinin temyiz taleplerini ve Yargıtay Başsavcılığı’nın tebliğnamesinde belirttiği hususları gözardı ederek, kararı kısmen bozup kısmen onayarak Bakırköy 6 Ağırceza Mahkemesi’ne gönderdi.

Aileler ve vekilleri olarak, yetersiz bulsak da, Yargıtay kararına karşı, yerel mahkemenin önceki kararında, özellikle Belediye yetkilileriyle ilgili vermiş olduğu kararında direnmesini talep ettik. Savcılık Yargıtay kararına uyma yönünde görüş beyan etti.

Gelecek duruşma; 18 Ekim 2018’de Bakırköy 6 Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecektir.

 

ERKAN KELEŞ/ BEDAŞ

BEDAŞ’ın alt taşeronu olan ALKAMA şirketinde çalışmakta olan Erkan Keleş 10.09.2010 tarihinde ağır tehlikeli iş sınıfında olan yüksek gerilim elektrik tamir işine hiçbir iş güvenliği malzemesi olmadan gönderilmiş ve hayatını kaybetmiştir.

Erkan Keleş’in hayatını kaybetmesinden 3 buçuk yıl sonra İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılama başlayabilmiş ve BEDAŞ yetkilileri Hakan Gürkan, Gürkan Saraç , Ali Sönmez , Nusret Muhammet Çoruh , Özkan Gündoğdu , Hürriyet Mehmet Sayın ve ALKAMA şirketinin sahip ve yöneticilerinden olan Süleyman Ay yargılanmaya başlamıştır.

06.03.2017 tarihinde sanıklardan sadece Özkan Gündoğdu , Gürkan Saraç Süleyman Ay ve Ali Sönmez hakkında taksirle insan öldürme suçundan 6 şar yıl verilen cezalar paraya çevrildi.

Ailenin avukatlarının ve sanık müdafiilerinin itirazı üzerine karar Yargıtay’a gitti ve Yargıtay sanıklara verilen cezaları yüksek bularak sanıklar lehine bozma kararı verdi. Dosya şuanda Anayasa mahkemesindedir.

 

OSTİM-İVEDİK

3 Şubat 2011’de saat 11:00 sularında, Ankara Ostim OSB’deki Özkanlar Hidrolik İmalat San.ve Tic. Ltd. Şirketi’nde meydana gelen patlama ve yangında 9 işçi hayatını kaybetti, 30 işçi yaralandı. Aynı gün, 19:20 sularında İvedik OSB’deki Metsan Yedek Parça Otomotiv San. ve Tic. Ltd. Şirketi’nde meydana gelen patlama ve yangında 11 işçi hayatını kaybetti, 13 işçi yaralandı.

 

Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi 9 Eylül 2015’te görülen 28. duruşmada kararını verdi. Mahkeme, savcılık mütalaasında talep edildiği gibi 18 sanıkların 13’ü hakkında beraat, gaz firması yetkilisi olan beş sanık hakkında 10 ila 37 yıl 6 aylık hapis cezaları verdi. Aileler verilen karara karşı Yargıtay’a başvurdu.

Yargıtay, kararını bazı sanıkların lehine, bazılarının ise aleyhine bozdu. Bozma kararına karşı gaz firması yetkilisi sanık tarafından fazla ceza verildiği gerekçesiyle yapılan itiraz, sanık lehine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca kabul edilmiş ve dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gönderilmiştir. Halen Yargıtay Ceza Genel Kurul kararı beklenilmektedir.

Ayrıca, 18 kişinin sanık olarak yargılandığı davada ailelerin hukukçularının, denetim sorumluluğu bulunan Ankara Büyükşehir Belediyesi, Yenimahalle Belediyesi, Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Ostim ve İvedik OSB yönetimleri hakkındaki hukuk mücadelesi de hem idari yargı alanında ve hem de anayasa yargısı alanında sürdürülüyor.

 

VAN BAYRAM OTEL

23 Ekim 2011’de 7,2 büyüklüğündeki Van depreminde çok sayıda bina hasar görüp yıkıldı. 604 insan hayatını kaybetti. 9 Kasım 2011’de Edremit merkezli 5,7 büyüklüğünde ikinci bir deprem meydana geldi. Hasarlı binaların bir kısmı yıkıldı. 24’ü Bayram Otel enkazında olmak üzere 40 insan hayatını kaybetti.

Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan ceza davasında, Ekim 2015’te, otel sahiplerinden İşletme Mesul Müdürü sanık Tevfik Bayram 15 yıl 5 ay 50 gün hapis cezasıyla cezalandırıldı. Bayram Otel’de hayatını kaybeden Doğan Haber Ajansı (DHA) gazetecileri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir, Elit World Teknik Müdürü Önal Erol ile Bülent Kerimoğlu’nun aileleri davayı takip ediyorlar. Anayasa Mahkemesi bireysel başvuruyu kabul ederek Van Valisi ve AFAD yetkililerinin de yargılanmaları gerektiğine karar verdi.

İçişleri Bakanlığı Vali’nin soruşturulmasını reddedince yine Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapıldı. Halen Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel başvuruların sonucu bekleniyor.

 

ESENYURT MARMARA PARK AVM İNŞAATI

11 Mart 2012 Pazar 22:00 sularında Esenyurt’taki Marmara Park AVM şantiyesinde çalışan işçilerin yatakhane olarak kullandıkları üç çadırda yangın çıktı. 11 işçi yanarak hayatını kaybetti.

Yapılan yargılama sonucu 9 Temmuz 2015’te Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi kararını verdi.

11 işçinin hayatını kaybetmesinin gerçek sorumluları olan ECE Gayrimenkul yetkilileri, Marmara Park AVM yetkilileri, Kayı İnşaat yetkilileri, Miratek firması yetkilileri ve kamu idareleri, belgeler, tanık ifadeleri ve iddianameye rağmen sorumsuz bulunarak cezalandırılmadı.

Sorumlu firma sahipleri yargılanmadı, sadece firma çalışanları yargılandı. Aileler olarak bu karara itiraz ettik.

Dosya Yargıtay 12. Ceza Dairesi’ne gönderildi. Duruşması 4 Kasım 2016’da Yargıtay’da görüldü. Yargıtay 30 Haziran 2017’de sesimize kulak vererek, asıl işverenlerin , Kayı ve Miratek firması sahiplerinin de yargılanması gerektiğine hükmederek kararı aileler lehine bozdu ve Bakırköy 4 Ağırceza Mahkemesi’ne iade etti.

Gelecek duruşma; 18 Ekim 2018 tarihinde Bakırköy 4 Ağır Ceza’da görülecektir.

 

SELİN ERDEM/ ARKA SIRADAKİLER DİZİ SETİ

Arka Sıradakiler dizi setinde sanat asistanı olarak çalışan Selin Erdem 01.05. 2012 tarihinde , sete yemek getiren catering firmasının aracının sete yanaşma manevraları sırasında çarpmasıyla hayatını kaybetmiştir.

Selin Erdem’in hayatını kaybetmesi ile ilgili yargılama süreçleri muhtemeldir ki birçok avukatın ve vatandaşın görüp görebileceği en hızlı yargılama olmuştur.

Selin, 1 Mayıs 2012 günü hayatını kaybetmiş (akşam 19:20’de) 4 Mayıs günü , olaya karışanların ve tanıkların tamamının ifadeleri alınmadan, bilirkişi incelemesi yaptırılmadan, müşteki aile fertlerinin ifadeleri dahi alınmadan, sadece araç sürücüsü İdris Fırat’ı TCK 85/1, taksir ile ölüme sebebiyet vermek suçundan iddianame hazırlanmış, 08.05.2012 tarihinde de iddianame kabul edilmiştir.

İddianamenin kabulünden sonra ailenin avukatları tarafından, her iki şirketin sahip ve yöneticileri için suç duyurusunda bulunulmuş ve suç duyuruları hakkında “kovuşturmaya yer olmadığı kararı” verilmiştir. Zaten mahkeme de bu suç duyurularının sonucunu beklemeden 04.12.2012 tarihinde karar vermiştir.

Selin Erdem’in hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan bu iş cinayetine ilişkin tüm Ceza Hukuku yolları tüketilmiş , Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapılmış ve dosya AİHM’e taşınmıştır. Ancak ne yazık ki Selin Erdem’in ölümü, dosyada aksini gösterir birçok bilirkişi raporu olmasına rağmen sadece sürücünün yargılanarak ceza aldığı bir trafik kazası olarak sonuçlandı.

 

ZONGULDAK/KOZLU

7 Ocak 2013’te saat 11:20 sularında Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı Kozlu Müessese Müdürlüğü faaliyet sahasındaki kömür ocağında, taşeron Star İnşaat’ın eksi 630 kotunda galeri açma ve hazırlık çalışması yaptırdığı bölümde meydana gelen iş cinayetinde 8 madenci hayatını kaybetti, 1 madenci yaralandı.

Patlamanın meydana geldiği maden ocağında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin 2010 ve 2011’de 7 defa denetim yaptığı ve madendeki 45 eksik nokta için, firmaya 3500 lira ceza kestiği belirlendi. Yeterli kontrol ve degaj sondajları yapılmadığı için taşeron firmanın defalarca uyarıldığı Sayıştay raporlarına da yansıdı. Son gelen ODTÜ bilirkişi raporunda ailelerin itirazı ile aynı yönde olayda kaçınılmazlık unsurunun bulunmadığı yönünde görüş bildirilmiştir.

Müteakip duruşma 3 Ekim 2018 tarihinde Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Duruşmada tarafların rapora karşı beyan ve itirazları değerlendirilecek.

 

MUĞLA/MİLAS-GÜLLÜK AKFEN

17 Haziran 2013’te Muğla/Milas-Güllük’te AKFEN AŞ’ye ait atık su arıtma sistemi işletmesi terfi merkezinde 7 işçi iş cinayetinde hayatını kaybetti. 50 TL’lik gaz maskesini, 750 TL’lik gaz ölçüm cihazını esirgemenin bedeli 7 işçinin hayatı oldu.

 

Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, AKFEN şirketi ve İller Bankası yetkililerinden oluşan 21 sanık hakkında açılan davada, son katılımlarla sanık sayısı 26 oldu.

Davada son durum halen bilirkişi raporu beklenilmekte olup, gelecek duruşma 28 Eylül 2018 tarihinde Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

 

EREN EROĞLU / ÖZEL DOĞA HASTANESİ

17 yaşındaki Eren Eroğlu, 31 Ekim 2013’te çalıştığı TDS reklam firmasınca tabela montajı için Esenyurt Doğa Hastanesi’ne gönderildi. Hastanenin yaklaşık 3 metre üzerinden 154 bin voltluk yüksek gerilim hattı geçiyordu. Eroğlu, temas etmemesine rağmen yüksek gerilim hattından 6 metreye kadar atlayabilen elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti.

Bakırköy 3 Ağırceza Mahkemesi’nde açılan davada , Eren’in çalıştığı TDS Reklam Ltd.Şti Mesul Müdürü Erol Mutlu, sahibi Pınar Öz, Feridun Taktak, Emin Telbisoğlu ve hastane işletme müdürü Ulucan Köse “Taksirle ölüme sebebiyet verme ve yaralama” suçundan yargılanmaktadır.

Yine Eren’in ölümündeki sorumlulukları nedeniyle, Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Akboğa ve Çevre Şehircilik ve İmar Müdürü Faruk Dedeoğulları’nın yargılandığı Bakırköy 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dosyası, Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2014/ 232 E sayılı dosyası ile birleşmiş ve tüm sanıkların yargılaması bu dosya üzerinden devam etmektedir.

Bilirkişi raporu ışığında fiillerinin kovuşturularak, yargılanmaları gerektiğini düşündüğümüz ,olay tarihinde Esenyurt Belediye Başkanı olan Gürbüz Çapan, İmar Planlama Müdürlüğü ile Zabıta Müdürlüğü görevlileri ve hastaneyi denetlemekle görevli Sağlık Bakanlığı görevlileri hakkında Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuş olup soruşturma devam etmektedir.

Denetim yükümlüsü Sağlık Bakanlığı görevlileri için soruşturma izni vermeyen İl Sağlık Müdürlüğü kararına karşı Danıştay’a başvuru yapılmıştır. Esenyurt Belediye Başkanı ve yetkilileri hakkında soruşturma izin vermeyen İçişleri Bakanlığı kararına karşı da AYM başvurusu yapılmıştır.

Gelecek duruşma 4.Ekim 2018 tarihinde Bakırköy 3. Ağır Ceza’da görülecektir.

 

SOMA MADEN FACİASI

13 Mayıs 2014 tarihinde Soma’da ruhsat sahibi TKİ işletmecisi Soma Holding A.Ş. olan Eynez kömür işletmesinde 301 maden işçisi hayatını kaybetti 162 işçi de yaralandı.

Bu katliamın yargılanmasında Türk yargı tarihinde birçok ilk yaşandı. Başından beri davayı sürdürmekte olan mahkeme heyetinin tamamı başka yerlere tayin edilerek heyet dağıtıldı. Yeni atanan Savcı, “hazır” dediği mütalaasını son dakikada sunmaktan vazgeçti ve tam 14 ay boyunca sunmadı. Bu süre boyunca aileler ve farklı şehirlerden gelen gönüllü avukatlar Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’ne duruşmaya gelip, Savcının “mütalam hazır değil süre verilsin” beyanı üzerine geri döndüler. Böylece dosya aylarca bekletildi ve en nihayet 11 Temmuz 2018’de karar verildi. Mahkeme kararı yargılanan sanıklar açısından adeta ödül niteliğindeydi.

Yargılanmakta olan toplam 51 sanıktan sadece 14 sanığa ceza verildi ve diğer tüm sanıklar beraat ettirildi.

Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan 15yıl , Genel Müdür Ramazan Doğru 22,6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik 15 yıl; İşletme Müdür Yardımcısı-Teknik Müdür İsmail Adalı 22,6 ay, iş güvenliğinden sorumlu vardiya amiri Ertan Ersoy 15 yıl ceza aldı. Diğer 9 sanık da daha az cezalar aldılar. Faciadan sonra televizyonlara çıkıp “Her ne kadar kağıt üzerinde yönetimi oğluma bırakmış olsam da tüm yetkiler bendedir” diyen Alp Gürkan beraat ettirildi.

Mahkeme ayrıca, bu karardan çok kısa bir süre önce ailelerin gönüllü avukatlarının Kozlu maden faciası nedeniyle AYM’den almış oldukları “TKİ yetkililerinin de yargılanması gerektiği” yönündeki kararına atıf yaparak, kararın kesinleşmesinden sonra kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Akhisar Ağırceza Mahkemesi’nin yaklaşık 6000 sayfayı bulan gerekçeli kararı birkaç gün önce açıklanmış olup taraflara tebliğ edildikten sonra tüm gerekli kanun yolları başvuruları yapılacaktır.

 

BURSA/GEMLİK GÜBRE İŞÇİSİ UĞUR ÇAVDAR

19 Temmuz 2015’te 01:45 sularında, Bursa Gemlik’te faaliyet gösteren Gemlik Gübre Sanayi A.Ş.’ye ait işyerinde meydana gelen patlamada işçi Uğur Çavdar hayatını kaybetti. İşçi Mustafa Karakol yaralandı.

İşçilerin çalıştığı kalsiyum amonyum nitrat (C.A.N) PRİL kulesinde meydana gelen patlamanın etkisi güvenliksiz çalışma koşullarıyla da birleşince ölüm ve yaralanma meydana geldi.

Gemlik Cumhuriyet Başsavcılığı’nın düzenlediği fezleke doğrultusunda hazırlanan iddianameyle açılan davanın ilk duruşması, Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 8 Mart 2016’da görüldü. Uzunca süren bir duruşma evresinden sonra 30 Ekim 2017 tarihinde kazanın meydana geldiği Gemlik Gübre Fabrikası’nda bilirkişiler eşliğinde keşif yapıldı

Davada halen keşfi takiben bilirkişi raporunun verilmesi beklenilmekte olup, gelecek duruşma 9 Ekim 2018 de Bursa 1 Ağırceza Mahkemesi’nde görülecektir.

 

Tüm sorumlular yargılanıncaya kadar davalarımızın takipçisi olacağız.

Bütün Sorumluların Yargılanmasını İstiyoruz!

İş Kazası Değil, Cinayet!

ADALET İSTİYORUZ!

ADALET ARAYAN İŞÇİ AİLELERİ

www.iscinayetleriniunutma.org

facebook.com/VicdanVeAdaletNobeti

twitter.com/iscinayetleri