89. Kez #VicdanımızNöbette

89’uncu Vicdan ve Adalet Nöbeti Basın Bülteni:

Adalet Arayan İşçi Aileleri , başka iş cinayetleri olmaması, bütün sorumluların etkin bir biçimde yargılanması, cezalandırılması için başlattıkları, her ayın ilk pazar günün saat 13:00’te gerçekleştirdikleri  Vicdan ve Adalet Nöbetinin 89’uncusunu tutmak için toplandılar.

IMG_5715~1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nöbetin açılış konuşmasını Davutpaşa patlamasında Kardeşi Heybetullah Güleç’i kaybeden Hakkı Güleç Yaptı. 74 nöbet boyunca Galatasaray Meydanı’nda buluştuklarını,75’inci Vicdan ve Adalet Nöbeti’nden beri “milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması” gerekçeleriyle Galatasaray Meydanının, Adalet Arayan İşçi Aileleri’ne  yasaklandığını ifade etti.

11 Mart 2012’de Esenyurt-Marmara Park AVM inşaatında çalışırken, barınma amacıyla işveren tarafından tahsis edilen çadırlarda çıkan yangında yanarak hayatlarını kaybeden 11 işçi kardeşimizin davasını konuşacağız deyip ,basın açıklamasını okumak üzere Davutpaşa patlamasında eşi Gülhan Çabuk’u kaybeden İdris Çabuk’a bıraktı.

IMG_5720~1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Basın açıklamasında yakın zamanda duruşması görülen Esenyurt Marmara Park AVM çadır yangını davasının son durumu hakkında bilgi verildi. Galatasaray Meydanı’nın ailelerin seslerini duyurması için yasaklanmasıyla ilgili olarak “Yetkili mercilerin hiçbir gerçek dayanağı olmayan, anayasal hakkımızı çiğneyen bu yasağın kaldırmasını istiyoruz” denildi.

IMG_5726~1

Avukat Gökhan Küçük Esenyurt çadır yangını davasındaki gelişmeleri ve gelinen son aşamayı şu şekilde aktardı: “8 yıldır bir dosyayı savcısıyla, hakimiyle bitiremeyen bir adalet mekanizması ile karşı karşıyayız. Yargıtay 13. Ceza Dairesi çok basit bir şey söyledi. Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ‘Kayı İnşaat’ta kim yetkiliyse, sözleşmeyi feshetme yetkisi kime aitse onları tespit et, haklarında suç duyurusunda bulun ve dosyayla birleştirip yargılamaya devam et’ dedi. Bunu Miratek firması için de Kayı İnşaat için de söyledi. Mahkeme bunu yaptı ve Yargıtay’ın açıkça söylediği, herkesin aynı şekilde anlayabileceği cümlenin sonucunda Büyükçekmece Cumhuriyet Savcılığı takipsizlik kararı verdi. Dosya tekrar bilirkişiye gönderildi ki böyle bir yetkisi yok. (…) Ardından Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na itirazımız sonucunda Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı da takipsizlik kararı verdi. Burada asıl önemli olan nokta; eğer biz bu dosyanın başında olmasaydık, bu davayı takip etmeseydik bu dosya çoktan kapanıp bitirilmişti. İki yıla yakındır Kayı İnşaat ve Miratek firmaları ile ilgili dosyaların sonuçlanmasını bekliyoruz Bakırköy’e gelmesi için. Hakimler, savcılar ve bilirkişiler içinde bulunduğumuz adalet mekanizmasında iş cinayeti davalarını ne yazık ki basit bir hukuksal problem olarak algılıyor. Tazminatını alırsan ‘tamam, bitti’ gözüyle bakılıyor ama kaçırdıkları nokta işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadığı için bu insanlar hayatlarını kaybetti. Esenyurt’ta barınma yerlerinin insanlık dışı olduğu 7 ay boyunca tespit edilmişti.”

IMG_5734~1

2012 yılında 1 Mayıs’ta Arka Sıradakiler dizi setinde meydana gelen iş cinayetinde kızı Selin Erdem’i kaybeden Hacer Erdem, geçen bu 7 yılda “acılarının büyüdüğünü”, onların acılarına sebep olanların ise “paralarının büyüdüğünü” ifade etti. “Yıllar geçse de acılarının asla geçmediğini” söyleyen anne Erdem, “7 yıl oldu ama sanki 7 dakika olmuş gibi, hala bu acıyı yaşıyorum. Geçen gün bizim için dediler ki ‘duvara konuşanlar’. Tam olarak bizi anlatıyor. Bu kadar acıyı bu kadar sözü duvara söyleseydiniz duvar bile dile gelirdi. Ama maalesef bu iş cinayetlerine sebep olanlardan tık yok” diyerek duydukları acıyı dile getirdi.

Nöbet, Ocak ayının ilk Pazar günü tutulacak nöbete davet edilerek son buldu.