Eroğlu Davasında Bilirkişi Raporu: TEİAŞ ve Esenyurt Belediyesi kusurlu

31 Ekim 2013’te Esenyurt/Özel Doğa Hastanesi’nin tabela takma işini yaparken hayatını kaybeden 17 yaşındaki çocuk işçi Eren Eroğlu’nun iş cinayeti davasının 6. duruşması 14 Eylül 2015 Pazartesi günü Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Beklenen Bilirkişi Raporu

Adalet Arayan İşçi Aileleri ve gönüllü hukukçularının bütün sorumlular yargılanmalı talepli sürdürdükleri adalet mücadelesinin 6. duruşmasında gelen Bilirkişi Raporu değerlendirildi.

Bilirkişi Raporu’nda kusur izafe edilen hastaneye iskan ve ruhsat veren Esenyurt Belediyesi, hastane binasını projelendirenler ve yapan kişiler, uygun olmayan binada hastane kuran ve işleten Doğamed Sağlık Hizmetleri AŞ, hastanenin İşletme müdürü Ulucan Köse (asli), Eren Eroğlu’nun çalıştığı TDS şirketinin müdürü Erol Mutluyu (tali), bu şirkette ustabaşı olarak çalışan Emin Telbisoğlunu (tali), TEİAŞ kusurlu bulmuş; TDS şirketinin sahibi Pınar Öz’e kusur bulunmamıştır.

Bilirkişi Raporu Eksik

Savcılık soruşturma aşamasında alınan Bilirkişi Raporu ile 6. duruşmada gelen Bilirkişi Raporu arasındaki çelişkilerin giderilmesi için dosyanın 3. bir Bilirkişi Heyeti’ne verilmesine mütalaa etti. Eroğlu ailesinin vekilleri, Bilirkişi Raporu’nun eksikler içerdiğini belirtip yazılı beyanlarını sunabilmek için süre talep etti. Mahkeme TEİAŞ, Esenyurt Belediyesi ve Doğamed Sağlık Hizmetleri AŞ hakkında daha önce yapılmış suç duyurusu dosyalarının incelenmesinden sonra yeni bir bilirkişiye verilip verilmemesinin düşünülmesine karar verdi. 7. duruşma 2 Kasım 2015, saat 13.30’da görülecek.

 Duruşma Öncesi Yapılan Basın Açıklaması:

 Basın Kuruluşlarına ve Kamuoyuna!..

Öncelikle, iş cinayetleri ve katliamlarında hayatını kaybeden kardeşlerimize rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

31 Ekim 2013 tarihinde, Esenyurt/Özel Doğa Hastanesi’nin tabela takma işini yaparken Eren Eroğlu iş cinayetinde hayatını kaybetti. Bugün 6. duruşması Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Olayın olduğu günden bu yana, “Eksiksiz, bütün sorumlular yargılanmalı!” isteğimiz doğrultusunda adalet arayışımızı sürdürdük. İşte böyle olmasın diye, 5 kişinin davada sanık olarak yargılanması, bizler için yeterli ve tatmin edici değildir DEDİK.

Nihayet Bilirkişi Raporu çıktı. Bilirkişi Raporu kısmen 5 duruşmadır söylediklerimizi doğruladı.

Eren Eroğlu cinayetinden yüksek gerilim hattı geçen bir arsada, yönetmelikte belirtilen kesinlikle girilmeyecek alanı ihlal ederek bina inşaatına ruhsat ve kullanıma izni verdiği için Esenyurt Belediyesi yetkilileri ile kesinlikle girilmeyecek 5 metre mesafeyi tapuya şerh ettirmediği için TEİAŞ yetkililerinin sorumluluklarını tespit etti. YETMEZ DİYORUZ!..

  • Bu ihlallere rağmen binaya Hastane Binası Ruhsatı verdiği için İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri hakkında bir değerlendirme mevcut olmaması nedeniyle eksiktir.
  • Hastaneye ruhsatı alan ve bugüne kadar işleten Özel Doğa Hastanesi yönetimi hakkında değerlendirme yapılmaması, sadece işletme müdürüne kusur izafe edilmiş olması nedeniyle eksiktir.
  • 4 duruşmadır ifade vermeye gelmeyen ve hakkında yakalama kararı çıkarılmış olan, Hastaneden tabela takma işini alarak taşere eden sanık Feridun Taktak’a kusur izafe edilmemesi anlaşılır ve kabul edilebilir değildir.
  • TDS Reklam şirketinin müdürüne kusur izafe edilirken, şirket sahibinin kusursuz bulunması nedeniyle eksiktir.

Mahkemeden Bilirkişi Raporu’na dair beyanlarımızı sunmak için süre isteyeceğiz.

2 yıldır haykırıyoruz: “İş kazası değil, bu bir Cinayet!” 2 yıldır haykırıyoruz: “Bütün Sorumlular yargılansın, Adalet istiyoruz!”, “Eren’i unutmadık, unutturmayacağız!”

Her ayın ilk Pazar günü saat 13.00’te İstanbul Galatasaray Meydanı’nda tutmaya başladığımız VİCDAN ve ADALET Nöbeti’ne devam ediyoruz.

28 Nisan’ın başka ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri ANMA ve YAS Günü ilan edilmesi talebimizi yineliyoruz.

Bizler, aileler olarak bir araya gelip sürdürdüğümüz adalet mücadelesinde, bizlerle dayanışma gösteren bütün kişi ve kurumlara teşekkür ediyoruz. Gözünüz, kulağınız, varlığınız, vicdanınız bizimle olsun. Saygılarımızla

Adalet Arayan İşçi Aileleri

www.iscinayetleriniunutma.org

[email protected]

facebook.com/VicdanVeAdaletNobeti

twitter.com/iscinayetleri