Eren Eroğlu Davası: Olay yeri keşfine red, Bilirkişi İncelemesine kabul

Esenyurt Özel Doğa Hastanesi Eren Eroğlu Davası basın bülteni

Eren_Eroglu_3.durusma

31 Ekim 2013′te, Esenyurt Özel Doğa Hastanesi’nin tabela takma işini yaparken binanın üzerinden geçen yüksek gerilim hattına kapılarak hayatını kaybeden Eren Eroğlu  davasının,  3. duruşması  bugün (28.01.2015) Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada, aile ve avukatları mahkeme tarafından olay yerinde keşif ve Bilirkişi İncelemesi yaptırılması taleplerinde bulundular.

Olay yeri keşfine red, Bilirkişi İncelemesine kabul

Mahkeme Heyeti, olay yerinde keşif yapılması talebini reddederken, Bilirkişi İncelemesi yaptırılması talebini kabul etti. Bilirkişi Heyeti’nin hangi meslek gruplarından uzmanlardan oluşacağı tartışmaları sonunda, Mahkeme Heyeti ailenin vekillerinin taleplerini de dikkate alarak, bir İş Güvenliği Uzmanı, bir Elektrik Mühendisi, bir İnşaat Mühendisi‘nden oluşan Bilirkişi Heyeti tarafından inceleme yaptırılmak üzere, dava dosyasının Ankara Ağır Ceza Mahkemesi‘ne gönderilmesine, üç duruşmadır ifade vermeye gelmeyen sanık Feridun Taktak hakkında yakalama çıkarılmasına karar verdi.

4. duruşma 06.04.2015′te görülecek.

Duruşma başlamadan önce saat: 13.00′te Bakırköy Adliyesi önünde Adalet Arayan İşçi Aileleri adına basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı Gürkan Engin okudu.

Basın açıklaması:

Basın Kuruluşlarına ve Kamuoyuna

Öncelikle, iş cinayetleri ve katliamlarında hayatını kaybeden kardeşlerimize rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

31 Ekim 2013′te, Esenyurt Özel Doğa Hastanesi’nin tabela takma işini yaparken Eren Eroğlu iş cinayetinde hayatını kaybetti.  Bugün 3. duruşması Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Bütün iş cinayetleri birer uzlaşma ve görmeme-duymama, işçinin hayatını kıymetsizleştirmenin belgesidir. İşvereniyle, denetim sorumluluğu olanlarla ve layığıyla ceza soruşturması ve etkin ceza yargılaması yapmayanıyla, bilirkişi ahlakına uygun davranmayanıyla…

Olayın olduğu günden bu yana, “Eksiksiz, bütün sorumlular yargılanmalı!” isteğimiz doğrultusunda adalet arayışımızı sürdürdük. 5 kişinin davada sanık olarak yargılanması, bizler için yeterli ve tatmin edici değildir. Her fırsatta söyledik, yine söylüyoruz. “Eksiksiz, bütün sorumlular yargılanmalı!”

Nitekim 2. duruşmada,

Hastanenin eski Başhekimi ve TDS reklam firması yetkilisinin ifadeleri, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin nasıl da önemsiz görüldüğünü gösterdi. Ne hastane ne de TDS reklam yapılan işe göre çalışma ortamına ve işçi güvenliğine dair hiçbir önlem alma gereksinimi duymadıklarını beyan etmiş oldular.

Tabelayı olduğu yere ilk takan işçi tanık Metin Yıldız’ın ifadelerinde ise, daha o zaman iskele kullanıldığı halde yaşanan “kaza”yı dinledik.

Mahkemeden, yüksek gerilim hattı geçen bir arsada, yönetmelikte belirtilen kesinlikle girilmeyecek alanı ihlal eden bina inşaatına ruhsat ve kullanıma izin verdiği için Esenyurt Belediyesi yetkilileri, 5 metrelik alanı tapuya şerh ettirmediği için TEİAŞ yetkilileri, bu ihlale rağmen binaya Hastane Binası Ruhsatı verdiği için İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerinin tanık olarak dinlenmelerini ve Bilirkişi İncelemesi yaptırılmasını talep ettik.

Mahkeme kurum yetkililerinin tanık olarak dinlenilmesi isteğimizi kabul etmedi. Dosyadaki Bilirkişi Raporu’nun yetersizliği nedeniyle, Elektrik Mühendisleri Odası’ndan bilirkişi olma ehliyeti taşıyan bir elektrik mühendisi, Şehir Plancıları Odası’ndan bilirkişi olma ehliyeti taşıyan bir şehir plancısı ve İnşaat Mühendisleri Odası’ndan bilirkişi olma ehliyeti taşıyan bir inşaat mühendisinden ya da üniversitelerin ilgili bölümlerinden uzmanlarla bilirkişi heyeti teşekkülü ile Bilirkişi Raporu alınmasına karar verilmesi talebimizi ise kabul etti. Bugünkü duruşmada diğer sanık ve tanıkları dinledikten sonra, Bilirkişi Heyeti’ne dosyanın gönderilmesini bekliyoruz.

Başka canların yanmamasını, başka annelerin ve babaların ağlamamasını istiyoruz. Bir araya gelerek, bu memleketin geleceği için, işçi sağlığı ve iş güvenliği için, sağlıklı ve güvenli çalışma koşulları için, kanundışı çalışma koşullarını sona erdirmek için davalarımızın takipçisi olmaya devam ediyoruz. Eroğlu ailesiyle birlikte diyoruz ki, kaygılarımız ortada. Ve buradan bilirkişilik yapan uzmanlara, Savcılara ve Hâkimlere sesleniyoruz!..

İş cinayetinin meydana geldiği olaylarda, uzmanlığınızı “bütün sorumluların sorumluluklarını ortaya koymak” üzere seferber edin. Adaletin yerini bulmasına mani olan değil, yardımcı olan tutumun sahibi olun.

1 yıldır haykırıyoruz: “İş kazası değil, bu bir Cinayet!”

1 yıldır haykırıyoruz: “Sorumlular yargılansın, Adalet istiyoruz!”

1 yıldır haykırıyoruz: “Eren’i unutmadık, unutturmayacağız!”

Her ayın ilk Pazar günü saat 13.00′te İstanbul Galatasaray Meydanında tutmaya başladığımız VİCDAN ve ADALET Nöbeti’ne devam ediyoruz.

28 Nisan’ın başka ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri ANMA ve YAS Günü ilan edilmesi talebimizi yineliyoruz.

Bizler, aileler olarak bir araya gelip sürdürdüğümüz adalet mücadelesinde, bizlerle dayanışma gösteren bütün kişi ve kurumlara teşekkür ediyoruz. Gözünüz, kulağınız, varlığınız, vicdanınız bizimle olsun.

Saygılarımızla

Adalet Arayan İşçi Aileleri

www.iscinayetleriniunutma.org
[email protected]
facebook.com/VicdanVeAdaletNobeti
twitter.com/iscinayetleri
vicdanveadaletnobeti.wordpress.com