Güllük/AKFEN terfi istasyonu davasının 3. duruşması görüldü

17 Haziran 2013 tarihinde, Güllük Belediyesi’ne ait, AKFEN şirketi tarafından işletilen atıksu terfi istasyonunda, gerekli gaz ölçümlerinin yapılmaması ve 50 TL’lik gaz maskelerinin esirgenmesi sonucu 7 işçi hayatını kaybetti. 28 Kasım 2014 Cuma günü (bugün) 3. duruşması Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Bütün sorumluların adil ve etkin bir şekilde yargılanması için çabalayan Güllük / AKFEN Terfi İstasyonunda Hayatını Kaybedenlerin ADALET ARAYAN İŞÇİ AİLELERİ duruşma sonrasında basın açıklaması yaptı. Açıklamayı aileler adına Günay Özdemir okudu. 3. duruşmada AKFEN Yönetim Kurulu üyesi sanık İbrahim Süha Güçsav’ın duruşmada SEGBİS yoluyla dinlenmesine, yabancı ülke vatandaşı ortakların ifade vermekten kaçınmaları nedeniyle, Emniyet Müdürlüğü’nden giriş-çıkış sorgulaması yapılmasına karar verildiğini açıkladı. 4. duruşmanın 13 Şubat 2015 Cuma günü 10.00’da gerçekleşeceğini aktardı.

Basın Açıklaması:

Basın Kuruluşlarının ve Kamuoyunun Dikkatine

Öncelikle, iş cinayetlerinde hayatlarını kaybeden işçi kardeşlerimize rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Ve biliyoruz ki, Güllük’te 7 canımızı kaybetmemizin nedenleri ile Soma, Torunlar, Ermenek, Davutpaşa, OSTİM, Kozlu ve Esenyurt’ta olduğu gibi yüzlerce işçinin hayatını kaybettiği iş cinayetlerinin nedenleri aynıdır.
Takipçisi olduğumuz davamızın 3. duruşması bugün Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Bugüne kadar ifadesi alınan sanıkların ve dinlenen tanıkların ifadeleri ile gördük ki kaybettiklerimizin can güvenliği konusunda içimizi yakan bir aymazlık ve ihmal var.

Halen işveren AKFEN’in İsviçreli, İsrailli ve Türkiyeli 3 ortağını mahkeme huzuruna çıkarmak mümkün olamadı… Kayıplarımızın sorumlularının “yurtdışında olmaları” mazeret olarak sunulabiliyor… Kamuoyu bilsin istiyoruz ki yargı tarafından kabul gören bu mazeretin bizlerce kabul edilmesi mümkün değildir.

Çalışma Bakanlığı-İş Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından olay sonrasında hazırlanan teftiş raporunda, olaydan sonra işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin nasıl yerine getirildiğini öğrendik.

Bugün geldiğimiz aşamada, itirazlarımız neticesinde Güllük Belediyesi yetkilileri hakkında soruşturma izni verilmiş ve takipsizlik kararına itiraz ettiğimiz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı -İş Teftiş Kurulu Başkanlığı hakkında soruşturma yolu açılmıştır. Bu sorumluların da yargılanacağına dair inancımızı koruyor; sürecin takipçisi olacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz.

Burada da, mahkeme huzurunda da belirttiğimiz gibi, 7 canımızı kaybetmemize neden olan bu iş cinayetinin sorumlularını bir kez daha açıklıyoruz:

· İşveren AKFEN Güllük Çevre ve Su Yatırım Yapım ve İşletme AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri ile Genel Müdürleri sorumludur.

· Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı-İş Teftiş Kurulu Başkanlığı sorumludur.

· İller Bankası AŞ yetkilileri sorumludur.

· Güllük Belediye Başkanlığı sorumludur.

“Eksiksiz, bütün sorumlular yargılanmalı!” isteğimiz doğrultusunda adalet mücadelemize devam ediyoruz. Bugün buradayız, her duruşmada Muğla Adliyesi’nde olacağız.

4. duruşma 13 Şubat 2015 Cuma günü 10.00’da gerçekleşecek.

3. duruşmada AKFEN Yönetim Kurulu üyesi sanık İbrahim Süha Güçsav’ın duruşmada SEGBİS yoluyla dinlenmesine, yabancı ülke vatandaşı ortakların ifade vermekten kaçınmaları nedeniyle, Emniyet Müdürlüğü’nden giriş-çıkış sorgulaması yapılmasına karar verildi.

Ve bizler diğer Adalet Arayan İşçi Aileleri ile birlikte her ayın ilk Pazar günü Galatasaray meydanında VİCDAN ve ADALET Nöbeti’ndeyiz. ÇÜNKÜ,

Hâkimler-Savcılar ve Bilirkişiler, her iş cinayetini “kamu düzenine dair bir suç” olarak görmedikçe, adil-vicdanlı ve cesur olmadıkça, kamusal denetim mekanizmaları en etkin şekilde işletilmedikçe, işverenlerin işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri almasında caydırıcılık artırılmadıkça, sendikalar ve emekten/emekçiden yanayım diyen partiler-organizasyonlar görevlerini yapmadıkça iş cinayetleri sürmeye devam edecektir.

Bizler böyle olmasın diye mücadelemize devam edeceğiz. Aileler olarak bir araya gelerek sürdürdüğümüz adalet mücadelesinde, bizlerle dayanışma gösteren bütün kişi ve kurumlara teşekkür ediyoruz. Gözünüz, kulağınız, varlığınız, vicdanınız bizimle olsun.

Ve yetkililere sesleniyoruz,

· 28 Nisan diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri ANMA ve YAS Günü ilan edilmelidir.

· Güllük/ AKFEN’de hayatını kaybeden işçiler anısına GÜLLÜK’TE, ONLARIN SOLUYACAKLARI HAVAYA HASRETİNİ temsil edecek yemyeşil bir park yapılmalıdır.

Saygılarımızla

Kaza Değil, Cinayet!

GÜLLÜK’Ü UNUTMADIK UNUTTURMAYACAĞIZ!..

Bütün Sorumluların Yargılansın. ADALET İSTİYORUZ!..

Güllük / AKFEN Terfi İstasyonunda Hayatını Kaybedenlerin ADALET ARAYAN İŞÇİ AİLELERİ

www.iscinayetleriniunutma.org
unutma@iscinayetleriniunutma.org
www.gullukuunutma.org
facebook.com/VicdanVeAdaletNobeti
twitter.com/iscinayetleri