Yargılama Süreçleri Savcısından Bilirkişisine Kadar Sorunlu

photo_2016-05-08_15-56-38

51. Vicdan ve Adalet Nöbeti Galatasaray Meydanı’nda tutuldu. Adalet Arayan İşçi Aileleri adına basın açıklamasını Davutpaşa patlamasında eşini kaybeden Arzu Cesur okudu. Aileler, açıklamada yargılama süreçlerinde  bilirkişilerin hayatını kaybeden işçileri suçlamaları, kamu görevlilerinin yargılanmalarına izin verilmemesi gibi sorunları gündeme getirdi.

Hak İhlalleri Çok, Hak Aramaları Yetersiz

Nöbetin gazetecisi Esra Arsan, hayatını kaybeden işçilerin fotoğraflarından Van Bayram Otel’de hayatını kaybeden Cem Emir ve Sebahattin Yılmaz’ı göstererek her meslekten işçinin çalışırken hayatını kaybedebildiğine dikkat çekti. Yıllar önce çalıştığı Sabah gazetesinden çalışırken ağır yaralanıp ölümden dönen arkadaşı İlke Aydın’ı hatırladığını söyleyen Arsan, o dönemde kendilerinin yeteri kadar dayanışma içinde olamadığını, ülkede hak ihlallerinin çok olmasına rağmen hak arama pratiklerinin yeterince gelişemediğini ifade etti.

Bu Leke Çıkmaz

Davutpaşa’lı ailelerden İdris Çabuk, bilirkişilerin en güçsüz olanlara suçu yüklemeyi tercih ettiklerini, vicdanlı davranmadıklarını belirtti. Davutpaşa’lı ailelerden Hakkı Güleç nöbete desteğin azlığından yakınarak sadece belli basın kuruluşlarının takip ettiğini, bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar sendika ve parti temsilcisinin destek verdiğini ifade etti. Arka Sıradakiler dizi setinde hayatını kaybeden Selin Erdem’in annesi Hacer Erdem  kızının ölümünden sonra savcının dört gün gibi rekor sürede dava açarak sadece şoförü suçladığını ifade etti. Erdem, iş cinayetlerini konu edinen Babil tiyatro oyununa referans göstererek, orada söylendiği gibi “Bu leke çıkmaz” dedi.

photo_2016-05-08_15-56-33.

Savcılar Keşif Bile Yapmıyor

Ailelerin gönüllü hukukçularından Berrin Demir  kendisinin de Soma’da iki kuzenini kaybederek aynı zamanda ailelerden biri olduğunu söyledi. Yoldan gelip geçen insanların kendilerinin veya yakınlarının fotoğraflarının da burada olmaması için toplandıklarını belirtti. Demir, dava süreçlerinde savcıların iş cinayetlerinin çoğunda  keşif yapmadığını, oraya gönderdikleri bir görevlinin söyledikleriyle yetindiklerini, 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma’da bile kamu görevlilerin duruşmaya getirilmediklerini, bilirkişilerin ülke gerçeklerini göz önüne almadan işten kaçınmadığı için hayatını kaybeden işçileri suçlu bulduğunu ifade etti. Gönüllü hukukçularından Erbay Yucak  işçinin yaşam hakkının ihlal edildiği yerde sadece toplu sözleşmedeki haklar üzerinden bir işçi mücadelesi yapılamayacağını söyledi. Yucak, ceza almasalar da iş cinayetlerinde sorumlulukları bilinen Hamdi Alkan, Marmara Park AVM, Kayı İnşaat gibi kişi ve kurumların hiç değilse haberlerinin yapılmayarak basın nezdinde cezalandırılmasının önemli olduğunu ifade etti.

İş Cinayetleri İşlenince En Düşük Reyting Alınıyor

Nöbete desteğe gelen gazeteci Emin Çapa, nöbet yapılırken insanların ilgilenmeden geçip gittikleri, insanların çalışırken ölmek istemiyoruz demedikleri sürece basının da ilgi göstermeyeceğini, iş cinayetlerinin  önüne geçilemeyeceğini ifade etti. İSİG Meclisi  aylık raporunu açıkladığında, programında iş cinayetlerini işlediğini söyleyen Çapa, programın en düşük reytingi aldığına dikkat çekti.