31. Vicdan ve Adalet Nöbeti basın bülteni: 14 Temmuz’da iş cinayetleri sınavı var

İş cinayetleri bir daha olmasın, başka canlar çalışırken hayatını kaybetmesin diye tutulan Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin 31′incisi Taksim Galatasaray Lisesi önünde tutuldu. Nöbetin röportajcı gazetecisi Banu Güven’di. Nöbette 31 Ocak 2008′de Davutpaşa’da meydana gelen patlamada hayatını kaybeden 20 işçinin 14 Temmuz’da görülecek karar duruşması, Van-Bayram Otel davasının seyri ve Adalet Arayan İşçi Aileleri’nin Soma ziyareti konuşuldu.

 

VAN1

Her ayın ilk pazar günü iş cinayetlerinin son bulması temennisiyle tutulan Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin 31′incisi tutuldu. Adalet Arayan İşçi Aileleri 14 Temmuz’da görülecek karar duruşmasını, Van Bayram Otel davasını ve Soma katliamı nedeniyle Soma’da hayatını kaybeden ailelere yaptıkları üçüncü taziye ziyaretini kamuoyuna anlattılar. Adalet Arayan İşçi Aileleri adına Esenyurt Marmara Park AVM çadır yangınında ağabeyi Barış Kıyak’ı kaybeden Damla Kıyak basın açıklamasını okudu.

Sesimizi duyuyor musunuz? Davutpaşa’yı hatırlıyor musunuz?

Nöbetin röportajcı gazetecisi Banu Güven, Soma katliamının göz göre göre geldiğini, yıllardır meydana gelen iş cinayetlerinin Soma’nın habercisi olduğunu, ama gerekli önlemler alınmadığı için Soma katliamının aslında sürpriz olmadığını aktardı. Nöbeti izleyenlere ve sokaktan geçenlere seslenen Güven, “Sesimizi duyuyor musunuz? Davutpaşa’yı hatırlıyor musunuz?” diye sordu. Güven 14 Temmuz’da görülecek karar duruşmasına herkesi çağırdı, bu davanın bütün iş cinayetleri için önemli olduğunu aktardı.  “Başka Davutpaşalar, Tuzlalar, Kozular, Esenyurtlar, Somalar olmasın diyen herkes karar duruşmasına gelmeli ki başka iş cinayetleri engellensin” dedi.

Davutpaşa’ya seyirci kalınmasaydı Soma katliamı meydan gelmezdi

31 Ocak 2008′de Davutpaşa Emek İşhanı’nda, kaçak ve ruhsatsız olarak faaliyet gösteren bir maytap atölyesinde 20 işçi meydana gelen patlamada hayatını kaybetti. 3 ay sonra bilirkişi raporu hazırlandı. Ceza davası ailelerin ısrarlı mücadelesi sonucunda 2,5 yıl sonra açılabildi. Aileler bu süreçte 35 hafta Taksim tramvay durağında ceza davası açılsın diye nöbet tuttu.  Yıllardır süren ceza davasının karar duruşması 14 Temmuz’da görülecek. Aileler yıllardır tüm sorumlular yargılansın talebiyle ceza davasını takip etmekte.

Davutpaşa patlamasında eşi Gülhan Çabuk’u kaybeden İdris Çabuk söz alarak, “Biz bu dava sürecinde kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olanların yargılanmadığına şahit olduk. Devlet suçluları korursa, onları ödüllendirirse, yükseltirse, biz bu iş cinayetlerinin önüne geçemeyiz. Davutpaşa’ya seyirci kalınmasaydı Soma katliamı meydana gelmezdi. Adalet bunca zamandır oyalanmıştır, iş cinayetlerine seyirci kalınmıştır ve sonuçta başka iş cinayetlerinin meydana gelişine göz yumulmuştur” dedi.

VAN2

Mahkeme 14 Temmuz’da sınav verecek

Davutpaşa patlamasında kardeşi Heybettullah Güleç’i kaybeden Hakkı Güleç, “Derinlemesine soruşturma yürüttüler. Öyle derin ki dibini bulamadılar, bir türlü dibini görüp sorumluları yargılayamadılar. Tüm sorumlular yargılansın diye sürdürdük bu mücadeleyi. Mahkeme 14 Temmuz’da sınav verecek. Hakimler, savcılar iş cinayetleri son bulsun istiyorlarsa, sorumluları en ağır şekilde yargılamalı” dedi.

İçişleri Bakanlığı hukuku tanımıyor

İkinci Van depremi sırasında, hasar tespitinin yapılıp yapılmadığını haberleştirmek için Van’da görev başındayken hasar tespitin yapılmadığı Bayram Otel’de hayatını kaybeden gazeteci ağabeyi Cem Emir’i kaybeden Sinem Emir Meclis ziyaretlerinden bahsetti. Mecliste grubu bulunan bütün partilerden randevu talip ettiklerini, ancak AKP’nin bir türlü randevularına olumlu cevap vermediğini anlattı. Anayasa Mahkemesi’nin yaşam hakkı ihlali nedeniyle sorumlu olan kamu kurum ve görevlilerinin yargılanmasının önünü açan kararı olmasına karşın İçişleri Bakanlığı’nın 7 aydır mahkeme kararına uymamasını eleştirdi, davalarını sonuna kadar takip edeceklerini anlattı. Emir, “İçişleri Bakanlığı hukuk tanımıyor. Yasal süre aşıldığı halde Anayasa Mahkemesi’nin kararına uymuyor. Biz hukukun uygulanmasını istiyoruz. Kamu idarecilerinin yargılanması neden bu kadar zor? Hukuk devletinde yaşayan herkesi bağlayan Anayasa Mahkemesi neden İçişleri Bakanlığı’nca tanınmıyor?” diye sordu, adaletin tecelli etmesini istediklerini dile getirdi.

31. Vicdan ve Adalet Nöbeti Soma ziyareti izlenimlerinin aktarılması, 14 Temmuz’da görülecek Davutpaşa karar duruşması ve 32. Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne davetle son buldu.

VAN3

 

Aşağıda 31. Vicdan ve Adalet Nöbeti basın açıklaması ve Soma ziyareti Adalet Arayan İşçi Aileleri raporu bulunmaktadır.

 

Basın açıklaması:

Basına ve Kamuoyuna

31. Vicdan ve Adalet Nöbetimiz için buradayız. Adalet Arayan İşçi Aileleri adına, hoş geldiniz diyoruz.

SOMA devam ediyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin yazılı, görsel, dijital basından, emek-meslek örgütlerinden gelen bilgiler ve işçiler, işçi yakınlarının bildirimleri ışığında tespit edebildiği kadarıyla yayınladığı rapora göre, Haziran ayında en az 140 işçi iş cinayetinde yaşamını yitirdi…

Soma daha tazeliğini korurken Şırnak’ta kömür madeninde, Milas-Güllük daha senesini doldurmamışken Manisa’daki terfi istasyonunda işçiler, aynı ihmallerle iş cinayetlerinde hayatlarını kaybettiler. Öncelikle hayatını kaybeden işçi kardeşlerimiz başta olmak üzere, iş cinayetlerinde hayatını kaybeden kardeşlerimize rahmet, ailelerine sabır ve yaralı kardeşlerimize şifa diliyoruz.

Yıllardır söyledik ve devam ediyoruz. İş cinayetlerinin son bulması için bu vicdansız ve adaletsizlik çemberini kırmalıyız.

Kırmalıyız ki, hayatını idame ettirmek için çalışan emekçi çalışırken ölmesin.

Kırmalıyız ki, iş dönüşü babasını-anasını-kardeşini-çocuğunu bekleyen yakınları boynu bükük kalmasın.

Kırmalıyız ki, işçiler de sevdikleriyle hayal kurmaya devam edebilsinler.

Kırmalıyız ki, emekçinin hayatının da, kendisinin de kıymetli olduğu anlaşılsın.

Kırmalıyız ki, onlarca kurulu mahkemelerin üyeleri gerçekten adalet sağlama huzursuzluğunu iliklerine kadar hissedebilsin.

Kırmalıyız ki, uzmanlık ve bilirkişilik adına görüş bildirenlerin “işveren ve idare kayırıcılığı” son bulsun.

Kırmalıyız ki, adalet arayan yalnız kalmasın ve insanlık kazansın.

Yine yıllardır dilekçelerimizle mahkemelere, basın açıklamalarımızla kamuoyuna, iş cinayeti davalarında yargılama “taksir değil, olası kastla ve kasten öldürmeye dayalı fiiller olarak görme esasıyla” yapılmalıdır DİYORDUK.

Yargıtay Bursa-Kemalpaşa’da 2009 yılında 19 madencinin iş cinayetinde hayatını kaybettiği davada duydu sesimizi ve Bursa 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği taksirle ölüme sebebiyet verme kararını bozdu. DARISI BÜTÜN İŞ CİNAYETİ DAVALARINA…

Tekraren söylüyoruz, işverenler ve denetim yükümlülüğü olanlar, yasal mevzuatımızda ifade edilen “işçi sağlığı ve iş güvenliği hükümleri” gereği olan iş güvenliği önlemlerini “ticari faaliyetinin başından beri almama” ve “ölümlerin meydana gelmesine sebebiyet verme”, “yasal yükümlülüklerini yerine getirmeme” ve “görevlerini ifa etmekten kaçınma” nedeniyle ASLİ SORUMLUDURLAR.

Ve biz aileler olarak diyoruz ki, adil ve bütün sorumluların yargılanması hususunda hükümet edenler etkili tutum almadıkça, hakimler-savcılar ve bilirkişiler her iş cinayetini “kamu düzenine dair bir suç” olarak görmedikçe, kamusal denetim mekanizmaları etkili olarak yerine getirilmedikçe, işverenlerin işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri almasında caydırıcılık artırılmadıkça, taşeron sistem devam ettikçe, sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmadıkça, sendikalaşan işçileri işten atan işverenler cezalandırılmadıkça, sendikalar ve emekten-emekçiden yanayım diyen partiler-organizasyonlar görevlerini yapmadıkça… iş cinayetleri sürmeye devam edecektir.

Temmuz ayı nöbetinde:

Ey Hakimler-Savcılar ve Bilirkişiler, Yetkililer! Adil-Vicdanlı ve Cesur olun diyoruz! Bir kez daha…

  • Van-Bayram Otel davasında 7 ay önce Anayasa Mahkemesi’nin Van Valisi ve AFAD yetkililerinin soruşturulması gerektiği yönündeki kararına rağmen, İçişleri Bakanlığı hala izin vermedi. Aileler TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin grup başkanvekilleri ile görüştüler.
  • 7 yıldır devam eden ve 3 ayda çıkan Bilirkişi Raporu’na rağmen sorumlular hakkında ceza davası 2,5 yılda açılan Davutpaşa Davası 14 Temmuz’da karara çıkıyor.
  • Adalet Arayan İşçi Aileleri heyeti Soma’ya gitti.

Dinleyeceğiz.

Vicdan sahibi, adalet duygusunu yitirmemiş herkes “bu vahşeti” anlayarak davranmalı diyoruz. “İş cinayetlerine dur diyebilmek için vicdan ve adalet nöbetine” başladık, devam ediyoruz.

  • Ve biz en çok canı yananlar, geride kalanlar için başka canlar yanmasın diye, her ayın ilk pazar günü, Taksim Galatasaray Meydanı’nda 13.00′te bir saatlik Vicdan ve Adalet Nöbetimizi tutmaya devam edeceğiz…
  • 28 Nisan, diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri ANMA ve YAS Günü ilan edilmelidir. 3 yıldır başlattığımız talebin takipçisi olmayı sürdüreceğiz. change.org‘da (t.co/FE4zMj9AV8) adresi üzerinden başlattığımız imza kampanyasını gerçekleşinceye kadar devam ettireceğiz.

 

Bu nöbetin gazetecisi Banu GÜVEN .

ÇARESİ YOK… BÜTÜN SORUMLULAR YARGILANACAK!

İŞ KAZASI DEĞİL CİNAYET!..

ADALET İSTİYORUZ…

ADALET ARAYAN İŞÇİ AİLELERİ