8. Vicdan ve Adalet Nöbeti

Bu haftaki nöbetimize, yine,  iş kazalarında-cinayetlerinde hayatlarını kaybedenlere rahmet, yaralılara şifa, geride kalan canlarına sabır dileyerek başlıyoruz.

Ve aynı duygularla, denetimsizlik- kar hırsının hayatlarını cehenneme çevirdiği Samsun-Canik li ailelere başsağlığı, geçmiş olsun diyoruz. Kamu kurumlarının varoluş nedeni olan ve bilimin sağladığı olanaklarla öngörülebilir nitelikte bulunan hiçbir sonuç ‘kazada- kaderde’ değildir. İş kazalarında yaşanan da Samsun da yaşanan da aynıdır.

Öncelikle 8.Vicdan ve Adalet nöbetimize gelerek destek veren, gelemezse de kalbi bizim yanımızda olan vicdan sahibi insanlarımıza teşekkür ederiz.

8.haftada olmamıza rağmen, duyarlı-vicdan sahibi gazetecilerin haberlerini yapıp-yazdığı  ‘Vicdan ve Adalet’ nöbetimizin farkında olmayan güya sendika- güya meslek odası- güya emekçi dostu siyasal/sosyal organizasyonlara, milletvekillerine sesleniyoruz. Hadi bir noktada, vatandaşı anlıyoruz..Ya siz..? Nedir sizin derdiniz ? Hangi halinizden anlaşılır emekçi-işçi dostu olmanız ? İşçinin yaşam hakkına kayıtsız kalanların, ücret artışı mücadelesinin inandırıcılığı olur mu ? Niye varsınız ? Mikrofonun ve sahnenin sizde olduğu anlar mıdır, sizin için tek kıymetli olan.?

Bilin, acılarımıza rağmen adalet mücadelelerimiz için yola çıkarken güvendiğimiz kalbimiz-inancımız-öfkemiz ve aklımızdı. Ve tabiî ki gayesi yalnızca bizim mücadelemizle dayanışmak olan dostlarımızdı. Lakin, hakikati öyle olmadığı halde kendini öyle sunanların gerçek yüzüde, pratiğide açığa çıkacaktır. 8 haftadır ziyaret etmeyen, gelmeyen, merak etmeyenler gibi…Acımızı kalbinde hissetmeyen hiçbir sendikanın da, partinin de, organizasyonun da, meslek odasının da, derneğin de işçi dostu olduğuna inanmıyoruz..

İlan ediyoruz işçi kardeşlerimize..Bizi anladığınızı ve yüreğinizin burkulduğunu anlıyoruz. Keşke bizde gitsek diye düşündüğünüzü..Siz siz olun işçinin hayatına mal olan adalet mücadelelerinde vazifelerini yapmayan hiç kimsenin işçi dostu olduğuna inanmayın. Palavracı sayın..Hayatını kaybedenin adaleti için uğraşmayan, yaşayanın adaletli bir hayatı olsun diye hiçbir şey yapamaz…

Bu haftanın basına yansıyan iş kazası-cinayeti bilgilerinde toplu işçi ölümü yok. O nedenledir ki, kınama açıklamaları da yok. Sanki, ilgilenmek için 4 ten fazla işçinin hayatını kaybetmesi gerekiyor gibi. Biz kıt gücümüzle ve dostlarımızın desteğiyle her hafta olduğu gibi yad etmeyi, hatırlamayı sürdüreceğiz..

  • Alt yapı İnşaatı Çalışmalarında Bu Hafta;

– Konya’nın Akşehir ilçesinde inşaatta kanalizasyon borusu döşeme çalışmaları sırasında boru döşeyen işçilerin üstüne kaya ve toprak çöktü. Ağır yaralanan  Ahmet Ali Altekin (33), hastanede kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

– EDİRNE’nin Keşan İlçesi’nde TOKİ Konutlarında, Taşeron firmada çalışan 3 çocuk babası Cengiz Demirel, kanalizasyon borusu döşemek için girdiği 4 metre derinliğindeki çukurda kayma nedeniyle toprak altında kaldı. Göçük altında kalan inşaat işçisi 41 yaşındaki Cengiz Demirel, kendisini kurtarmak için gelen kepçenin kazayla başını koparması sonucu hayatını kaybetti..

  • Yerüstü İnşaat Çalışmalarında Bu Hafta;

– STAR Rafinerisi’nin Petkim sahasında devam eden hafriyat çalışmaları sırasında , hafriyat sahasında çalışan  hafriyat kamyonu, geri manevra yaparken Hüseyin Çatmadım’a (57) çarparak hayatını kaybetmesine neden oldu.

– Alanya ilçesinde 42 yaşındaki Tahir Polat, Yapımı devam eden 13 katlı binanın inşaatında çalışırken, saat 17.00 sıralarında 12’nci kattan havalandırma boşluğuna düştü. Yaklaşık 36 metreden beton zemine düşen Polat  hayatını kaybetti..

– 5 katlı bina inşatının 4′üncü katında çalışan demir ustası Yusuf Sevim, dengesini kaybederek düştü. Ağır yaralanan Sevim, olay yerine çağrılan ambulansla kaldırıldığı Hastanede yapılan tüm müdahalelere karşın kurtarılamadı.

  • Maden ve Mermer İşlerinde Bu Hafta;

– Denizli’nin Acıpayam ilçesine bağlı Karaismailler köyünde bulunan bir krom madeninde göçük meydana geldi. Aksu Madencilik’e ait ocakta öğle saatlerinde meydana gelen göçükte, İlyas Gün ve Nazmi Kaplan adlı iki kişi ağır yaralandı. Acıpayam Kaymakamı Uğur Kalkar, işçilerin Acıpayam Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığını bildirdi

– Diyarbakır’ın Çermik ilçesi Kuyu köyü mevkiinde faaliyet gösteren bir mermer ocağında iş makinesiyle inen Ferit Topdemir (54) aracın kayması sonucu savruldu. Taş zemine düşerekhayatınıkaybetti..

  • İşyerlerinin Genel Hizmet İşlerinde Bu Hafta;

– Konya- Ankara Karayolu’nun 20. kilometresindeki bir fabrikada, Reklâm panosu takmak için kullanılan vinç arızalanınca 17 yaşındaki Muhammet Yiğit, devrilen panonun altında kalarak hayatını kaybetti.

– İstanbul’un Tuzla ilçesi Şifa Mahallesi’nde Eczacıbaşı Holding’e ait Vitra Karo Sanayi’de Forklift şoförü olarak çalışan Gökhan Sarıbaşak (27) kullanmış olduğu iş makinesinin devrilmesiyle aracın altında kalarak hayatını kaybtti..

– Tüpraş İzmit rafineri sahasında yüklenici firmada çalışan Salih Dilemen (45), su kuyusuna bağlı motor ile su çekerken elektrik akımına kapılması sonucu hayatını kaybetti.

– Karaman‘da bir bisküvi fabrikasında çalışan 29 yaşındaki Süleyman Baştuğ, 3′üncü kattaki yük asansörünün kapısını açtıktan boşluğa düştü. 14 metreden zemindeki asansör kabininin üstüne düşen Baştuğ, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

– Van’da, Karayolları Kale Kavşağı Alt Geçidi’ndeki bariyerleri boyayan  işçilerden İsmail Hakkı Sürücü (17), ilk iş gününde otomobilin çarpması sonucu hayatını kaybetti. Faysal Külter yaralandı.

Ve daha diğer kardeşlerimiz.

İşte bugün bizi bir araya getiren, nerdeyse bile bile gelen işçi ölümlerine karşı duyduğumuz öfkemizdir. Kaybettiğimiz canlarımız ve geride kalanlar için ‘BİR DAHA OLMASIN’ diyerek sürdürdüğümüz adalet mücadelelerimizdir.

Ve daha irtibatımız olmayanlar, bilmediklerimiz. Vicdan ve Adalet nöbetimize katılmaya, seslerini seslerimize katmaya davet ediyoruz.

Bütün iş kazalarında sorumluluğu olanların ortaya çıkarılmasını önemli ve de bizim payımıza düşen insani bir görev olduğunu düşünüyoruz. Memleketimiz insanının bütün bu sorumsuzluğa ve sonuçlarına layık olmadığına inanıyoruz. Adalet için mücadelemizde, basının ve kamuoyunun desteğini yanımızda görmek; davalarımızın, bu ülkede yaşayan herkesin davası olduğunu haykırmak istiyoruz!

Bu nedenledir ki;

– 28.nisan tarihinin tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ‘İş Kazalarında hayatını kaybedenler için ANMA/YAS Günü’ ilan edilmesini istiyoruz.

 Davalarda bütün sorumluların yargılanmasına mani olan, idarenin yargılanmaya müsaade etmeyen tutumunu terk etmesini istiyoruz.

 Mecliste bu hafta görüşülerek yasalaşan ve uygulaması ötelenen ‘İş Güvenliği Yasasınının’ yeniden görüşülmesini, sendikaların- meslek odalarının ve biz aileler ve avukatlarının önerileri doğrultusunda değiştirilmesini istiyoruz.

 Mevcut yasal mevzuatın etkin uygulanmasının sağlanması için; İş Müfettişleri sayısını artırılarak, özerkliklerini güçlendirmesini istiyoruz.

– İş kazasında hayatını kaybedenlerin ailelerinin, sosyal-ekonomik haklar bakımından ‘şehit ailelerine’ tanınan haklardan yararlandırılmasını istiyoruz.

Ve bugünkü nöbetimizde, acısı taze, yılını bile doldurmamış, ekmeği için çalışırken yanarak  hayatlarını kaybeden Esenyurt’lu işçi kardeşlerimizin ailelerini dinliyoruz.

İstanbul ve Ankara dan ‘bizlerle benzer acıyı yaşayan’ ailelerle başlatmış olduğumuz, ‘iş cinayetlerinin durması’ için  VİCDAN ve ADALET nöbetine devam ediyoruz.. 15.Temmuz.2012 de saat:13.00 te yine Galatasaray Meydanında olacağız. Duyarlılık gösterecek vicdan sahibi, adalet duygusundan nasibini almış bütün yurttaşlarımızı bekliyoruz. Saygılarımızla.

 İŞ CİNAYETLERİNDE HAYATINI KAYBEDENLERİN  VE YARALANANLARIN YAKINLARI…