Ostim – İvedik Patlaması Anması

Ostim – İvedik Patlaması Anması

Basın Bülteni- 3 Şubat 2022

11 yıl önce, 3 Şubat 2011’de Ankara-Ostim ve İvedik’te meydana gelen iki ayrı patlama ve yangında kaybettiğimiz canlarımız, Abdullah Karakulak (50), Abdülkadir Kurt (41), Ahmet Özdemir (42), Ali Yiğit (32), Aydemir Çapraz (37), Aydın Çapraz (39), Aytaç Akkaya (20), Bayram Özkan (47), Cengiz Soyalp (37), Cihan Çiftçi (40), Deniz Demirbaş (33), Dilek Gürer (38), Dursun Kavak (28), Hazim Çavdar (40), Hüseyin Okçu (39), Hüseyin Yıldız (24), Mükremin Atmaca (44), Necdet Ali Tanışma (31), Satılmış Şimşek (27), Servet Yurtdaş’ı (49) saygı ve rahmetle anıyoruz.

Ostim – İvedik’te ne olmuştu?

Bir günde iki patlama

3 Şubat 2011’de saat 11:00 sularında, Ankara Ostim OSB’deki Özkanlar Hidrolik İmalat San.ve Tic. Ltd. Şirketi’nde meydana gelen patlama ve yangında 9 işçi hayatını kaybetti, 30 işçi yaralandı.

Aynı gün, 19:20 sularında İvedik OSB’deki Metsan Yedek Parça Otomotiv San. ve Tic. Ltd. Şirketi’nde meydana gelen patlama ve yangında 11 işçi hayatını kaybetti, 13 işçi yaralandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın sürdürdüğü soruşturmada, bilirkişi incelemeleri sonucunda her iki işyerinde de patlama ve yangının oksijen tüpleri kullanılırken meydana geldiği ortaya çıktı. Bilirkişi raporlarında, İş cinayetlerinden bir gün önce Ostim OSB’de faaliyette bulunan, fakat CNG (doğalgaz) dolum ve satış lisansları bulunmayan Ersoy Gaz San. AŞ ve yan kuruluşu As Gazsan Ltd. Şti.’den alındığı tespit edilen oksijen tüplerinin, CNG lisansı bulunan EMDA isimli firmada doldurtulduğu, daha sonra bu tüplerin boşaltılarak tekrar oksijen doldurulduğu ve tüplerde kalan CNG partikülleri nedeniyle patlamaların meydana geldiği belirtildi.

Ruhsatsız işyeri ve denetimsizlik

Bilirkişi raporunda tüp satıcısı Ersoy Gaz ile patlamaların meydana geldiği işveren firmaların 9 yetkilisi kusurlu bulunarak haklarında “tedbirsizlik ve dikkatsizlik sebebiyle ölüme ve yaralanmaya sebep vermek; tehlikeli maddeleri izinsiz taşıyıp bulundurmak” suçundan Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kamu davası açıldı. Bilirkişi raporunda işyerlerinden birinin ruhsatsız olduğu, işyeri açma ve çalıştırma izninin bulunmadığı, ilgili kurumlarca basınçlı kapların kullanımı ve iş güvenliği yönünden denetimlerin yapılmadığı gibi birçok eksiklik tespit edildi. Bu eksiklik ve denetimsizliğin sorumlusu olan Ankara Büyükşehir Belediyesi, Yenimahalle Belediyesi, İvedik OSB Yönetimi, Ostim OSB Yönetimi, Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na olayla ilgili herhangi bir kusur yüklenemeyeceği yönünde görüş bildirildi.

Kaderci bilirkişi: Kurumların görevlerini yapması patlamaları önlemez

Kamusal vasıflı şüpheli kurumların görevlerini tam olarak yerine getirmemiş olduğu tespit edildiği halde, bilirkişi “Bu kurumlar görevlerini tam olarak yapsalardı dahi bu patlamalar yine de önlenemezdi” şeklinde bilirkişilik işlevine ve etiğine uygun olmayan bir yaklaşım gösterdi. Cumhuriyet Başsavcılığı, kamusal vasıflı şüpheli kurumlar hakkındaki soruşturma dosyasını ayırmayı seçti. Her bir kurumun sorumluluğunun tespit edilmesi açısından bilirkişi incelemesi yaptırılması talep edildiği halde bu talep savcılıkça kabul edilmedi.

Hiç denetim yapılmayan yere, patlamadan sonra her hafta denetim ve kontrol

Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, 12 Eylül 2011’de görülen kamu davasının ilk duruşmasında aralarında işveren firmalar ve gazı satan firma yetkililerinin de bulunduğu üçü tutuklu dokuz sanık hakkında, tanık ve sanık beyanları dinlendi. İş cinayetlerinin meydana geldiği işyerlerinde çalışan tanık işçiler, patlamalardan önce kamu kurumlarından hiç kimsenin denetime, kontrole gelmediğini, ancak patlamalardan sonra her hafta denetim ve kontrol yapıldığını beyan etti. Bu beyanlar ışığında kamusal denetim ve kontrol yükümlülüğünü yerine getirmeyen kamu idarelerinin de iş cinayetlerinin meydana gelmesinde sorumluluğunun olduğu ortaya çıktı.

Mücadele idari ve anayasa yargısında sürüyor

10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 18 kişinin sanık olarak yargılandığı davanın yanı sıra ayrıca, iş cinayetlerinin meydana geldiği işyerlerini denetim sorumluluğu bulunan Ankara Büyükşehir Belediyesi, Yenimahalle Belediyesi, Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Ostim ve İvedik OSB yönetimleri hakkındaki hukuk mücadelesi de hem idari yargı alanında ve hem de anayasa yargısı alanında sürdürülmektedir.

Kamu kurumları yetkilileri hakkında sürdürülen soruşturmalarda ilgili Bakanlıklarca soruşturma izni verilmediği gibi, savcılık bu kararlara dayalı olarak dosyaların işlemden kaldırılmasına karar vermiştir.

Soruşturma izni verilmemesi kararlarına karşı Danıştay’a yapılan itirazların reddi üzerine Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapıldığı gibi, ayrıca Savcılıkların işlemden kaldırma kararlarına karşı da bireysel başvurular yapılmıştır.

Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvurulara ilişkin olarak 2018 Ağustos ayında kabul edilmezlik kararı verdi. Bunun üzerine AİHM’ne başvuru yapılmış olup, sonucu beklenmektedir.

İlk duruşması 12 Eylül 2011’de görülen davada 9 Aralık 2014 tarihli 24. duruşmada Cumhuriyet Savcısı mütalaasını verdi. Savcılık mütalaasında sadece gaz firması yetkilisi olan 5 sanığa ceza verilmesini, diğer 13 sanığın beraatini talep etti. Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 9 Eylül 2015’te görülen 28. duruşmada kararını verdi. Mahkeme, savcılık mütalaasında talep edildiği gibi 18 sanıktan 13’ü hakkında beraat, gaz firması yetkilisi olan 5 sanık hakkında 10 ila 37 yıl 6 ay arasında hapis cezaları verdi.

Adalet Arayan İşçi Aileleri ve hukukçuları Mahkeme kararını kabul etmediklerini beyanla temyiz ettiler. Temyiz incelemesini yapan Yargıtay, mahkemenin kararını bazı sanıkların lehine, bazı sanıkların ise aleyhine bozdu. Bozma kararına karşı Gaz Firması yetkilisi sanık tarafından fazla ceza verildiği gerekçesiyle yapılan itiraz sanık lehine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca kabul edilmiş ve dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gönderilmiştir. Halen Yargıtay Ceza Genel Kurul kararı beklenmektedir.

İŞ KAZASI DEĞİL CİNAYET!..

ÇARESİ YOK… BÜTÜN SORUMLULAR YARGILANACAK!

OSTİM-İVEDİK’İ UNUTMADIK… UNUTTURMAYACAĞIZ!..

ADALET ARAYAN İŞÇİ AİLELERİ

www.iscinayetleriniunutma.org

      [email protected]

     facebook.com/VicdanVeAdaletNobeti

twitter.com/iscinayetleri

vicdanveadaletnobeti.wordpress.com